Welcome to the Quilting Board!

Already a member? Login above
loginabove
OR
To post questions, help other quilters and reduce advertising (like the one on your left), join our quilting community. It's free!

Results 1 to 3 of 3

Thread: 201s gears are moving but . . .

  1. #1
    Senior Member ArizonaKAT's Avatar
    Join Date
    Oct 2011
    Location
    Arizona
    Posts
    852
    Blog Entries
    1

    201s gears are moving but . . .

    Got the 201 moving smoothly . . . by hand. When I put everying back and plugged her in NOTHING!

    So I figured I wired her wrong. Took the other 201 apart and wired the new one like that. Still nothing. My friend came over with his tester. Battery was dead on the tester. Need to get a new battery today.

    I'm guessing that she's still wired wrong or maybe the foot pedal is bad. The light does come on. If the foot pedal is bad, would the motor not make any sounds? I get total silence. The motor did make noise before I took her apart.

    I'm stuck. Can someone tell me what to check next?

    Every time I get frustrated with this machine I think, I only spent $19 and some gas money on her . . . so far.

  2. #2
    Senior Member DanofNJ's Avatar
    Join Date
    Apr 2012
    Location
    Jersey Shore
    Posts
    528
    Could you describe if you removed the motor or wires connected to it. The wiring can be brittle and you could have broken a lead to the motor if you pulled on it. I am suspecting that you may need to rewire motor, or as you mentioned the wiring is incorrect. The light going on is a good sign but it is wired independently of the motor. When you say...the motor makes noise, does that mean that it turned?

  3. #3
    Super Member
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    Northern CA near Sacramento
    Posts
    1,018
    Kat,

    Check the wiring path. The two new wires from the motor go to numbers 2 & 3 on the rear of the terminal box (male ). The foot control wires go to numbers 1 & 2 on the box or on the plug (either way works). The light wires go to 1 & 3 on the rear of the box. The power wires go to 1 & 3 in the terminal plug (female plug).

    hope this helps,
    Cathy


    (
    Quote Originally Posted by ArizonaKAT View Post
    Got the 201 moving smoothly . . . by hand. When I put everying back and plugged her in NOTHING!

    So I figured I wired her wrong. Took the other 201 apart and wired the new one like that. Still nothing. My friend came over with his tester. Battery was dead on the tester. Need to get a new battery today.

    I'm guessing that she's still wired wrong or maybe the foot pedal is bad. The light does come on. If the foot pedal is bad, would the motor not make any sounds? I get total silence. The motor did make noise before I took her apart.

    I'm stuck. Can someone tell me what to check next?

    Every time I get frustrated with this machine I think, I only spent $19 and some gas money on her . . . so far.
    "Most sewing machine problems are due to the carbon based unit in the chair in front of the machine"

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  

SEO by vBSEO ©2011, Crawlability, Inc.