Welcome to the Quilting Board!

Already a member? Login above
loginabove
OR
To post questions, help other quilters and reduce advertising (like the one on your left), join our quilting community. It's free!

Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 10 of 14

Thread: My Juki is throwing a fine black dust on quilt!!! Yikes!

  1. #1
    Junior Member itsmesuzq's Avatar
    Join Date
    Apr 2010
    Location
    So. Calif.
    Posts
    147
    This is my first post and I searched for this answer but found none so far. I hope someone can answer me. I've been quilting my first big quilt on my Juki TLQ98E; it seems to be leaving a fine layer of black oil/dust when I run in on a fast speed. I thought maybe I had to much pressure on the presser foot but that didn't help, then I cleaned everything (again), oiled it (again) and in general spent about an hour trying to clear this up. I'm doing straight lines up and down so it would be great if I can go a little faster than normal...but you can imagine my horror when I look to a thin spatter of oily black "stuff" when I'm done. Some of it comes off when I use the sticky roller, but I'm really hoping that it will come out when I wash it.

    Anyway, has anyone ever had this happen and what did they do? It doesn't say anything about this kind of problem in the manuel and I looked online (Goggled the problem) and I didn't find anyone having that problem either. A sincere thank you to anyone who knows what I'm doing wrong. I am new to this machine (I LOVE it by the way) so it I'm hoping it's just "me" and not the machine. ~LOL~

  2. #2
    Power Poster sewnsewer2's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    FL
    Posts
    15,895
    I have not had that problem. Had you been using black thread previously? Maybe it is dust from that?

    I'd like to hear what others say about this too.

  3. #3
    Super Member Kathy N's Avatar
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Brighton, MI
    Posts
    1,008
    Does that machine have a belt internally? It may be dust from the belt which is black rubber.

  4. #4
    a regular here hazeljane's Avatar
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Tulsa, OK
    Posts
    820
    That's new to me. I have gotten oil in my seam when I didn't run out the oil enough on scraps after oiling the bobbin. But dust?? (When I do get oil spots on my quilt, I rub them with Dawn detergent before washing).

    let us know if you find out anything, that's not an issue I have had.

  5. #5
    Super Member Tink's Mom's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    chicago, IL
    Posts
    9,190
    When was the last time you cleaned the machine? It sounds like lint in the machine being shoved out of whatever opening it can find, due to the high speed....the oil is because the lint absorbs the oil on the inside.

  6. #6
    Pam
    Pam is offline
    Super Member Pam's Avatar
    Join Date
    Apr 2010
    Location
    Southern Illinois
    Posts
    3,713
    I will keep watching, kinda scary.

  7. #7
    Senior Member mama's place's Avatar
    Join Date
    Apr 2010
    Location
    Greenville, Alabama
    Posts
    502
    What kind of oil are you using? Could that be the problem?

    Don't know...just trying to help.

  8. #8
    Senior Member gail-r's Avatar
    Join Date
    Apr 2010
    Location
    Tooele, Utah
    Posts
    364
    When I first got my Juki TL98Q I got some black oil from the walking foot, I cleaned the little rollers from the bottom with q-tips and alcohol. Be careful not to over oil

    If it is new or fairly new I would call the dealer and ask them.

    Good luck, hope your quilt will be ok.

    Hugs.

  9. #9
    Senior Member jamh's Avatar
    Join Date
    Sep 2009
    Location
    cordele ga
    Posts
    611
    Blog Entries
    1
    I have the Juki TL98Q also I havent had any problems with it! But I will be watching this thread, just for safe keeping!

    Now with my other machines it would do it after i used black thread!!

  10. #10
    Super Member Ditter43's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Crystal River Florida
    Posts
    9,460
    "didn't help, then I cleaned everything (again), oiled it (again) "
    From what you said I think you have over oiled it. The oil has to come out somewhere.....just a guess

    Ditter

Page 1 of 2 1 2 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  

SEO by vBSEO ©2011, Crawlability, Inc.